El poder popular a Cornellà

Volem convertir la participació puntual de les veïnes en mobilitzacions en modus vivendi de lluita

Des de el gener de 2013, Cornellà compte amb un projecte al barri de Gavarra anomenat Ateneu Popular de Cornellà. Un petit espai de 120 metres quadrats, on els fills del 15M a Cornellà van ajuntar forces amb altres col·lectius de la ciutat per dotar als moviments socials d’un espai, propi i independent, que servis de recolzament material i humà per començar, créixer i seguint teixint als nostres barris.

ateneuL’Ateneu s’entén des de un principi com un projecte humil, però a llarg termini. S’entén com la idea d’aglutinar una xarxa de col·lectius i sòcies per així fer-la créixer amb el treball del dia a dia. Una xarxa que permeti crear un punt de nexe entre les diferents mobilitzacions que es donen als nostres barris, fent possible que aquella persona que es mou per salvar un cinema, vegi com altres companyes fan municipalisme, o com es guanyen casos de dació en pagament a bancs, o quina es la lluita per la supervivència que porten els emigrants a la ciutat. Essent aquest un dels nostres principals objectiu, ara som capaces de convertir participacions puntuals en mobilitzacions, en modus vivendi de lluita.

L’Ateneu actualment compte amb poc més de 100 sòcies, i 10 col·lectius que treballen setmanalment a l’espai. Col·lectius com la PAH de Cornellà de Llobregat, la candidatura municipal AECornellà, el grup de consum agrològica de La Paca, la Assemblea de Joves de Cornellà, el col·lectiu Cornellà Sense Fronteres, son exemples de la feina que s’està fent en aquest moment. Per altre banda, no ton son flors i violes. Donades les limitacions econòmiques de les que partíem, l’espai es queda petit davant la demanda d’assemblees i reunions, i a l’hora, manca d’una zona adequada destinada a l’oci, on la gent es pugui ajuntar “informalment” per anar fent caliu.

Aquestes limitacions però, formen part de l’aprenentatge que anem construint, i seguir teixint aquesta xarxa als nostres barris es allò que ens permetrà assumir nous reptes. Així que com diuen els companys Zapatistes per allà la selva Chiapaneca. <<Vamos despacito, porque vamos lejos>>.

Joan Giner Miguelez

Ateneu Popular de Cornellà