Star Wars: una reflexió política amb disfressa galàctica

Espases làser, guerra, amor i misticisme: darrera d’aquest decorat, Star Wars amaga una reflexió social punyent: quin és el valor de la política? Com és el comportament dels i les governadores? Quan són corruptes? Què implica una democràcia? D’aquesta manera, s’obre als nostres ulls un ventall de conceptes que beu directament de la realitat actual. Parlem de sistemes, territoris, societats, valors i història però, sobretot, de lluita de poder.

Star Wars posters

“Star Wars Posters” by Andy Helms aka oktotally

Les sis pel·lícules es dediquen a escenificar la confrontació constant entre l’anomenat ‘costat obscur’ i el ‘costat lluminós’, dues cares d’una mateixa moneda: el poder. Al llarg de les tres primeres entregues de la història, assistim a un alçament dictatorial dins del senat, òrgan que concentra la gestió i el govern de la galàxia. A mesura que la República s’enforteix, la corrupció pren força, arribant al punt que s’escull com el seu màxim cap el senador Palpatine, el malvat Lord Sirius. El desenvolupament d’aquesta trama posa en relleu qüestions que, d’una manera o altra, encapçalen els nostres telenotícies: un sistema democràtic, pot atemptar legítimament contra la seva naturalesa deliberativa? Una democràcia, esdevé sempre intrínsecament justa?

D’altra banda, els tres darrers films mostren l’acció d’aquell front que lluita ferventment vers l’imperi del famós Darth Vader. Malgrat les derrotes, els impediments i els entrebancs, jedis i rebels no abandonen la seva ofensiva, protagonitzant una guerra per a la recuperació de la democràcia i la justícia. Així, Star Wars emet un missatge clar i contundent: quan un govern actua contra el seu poble, perd tota legitimitat. És un deure de la ciutadania enderrocar-lo.

Aquestes qüestions i moltes altres, les trobarem al capítol “’Star Wars’. ¿Qué es la democracia?”, escrit pel professor Rubén Martínez Dalmau i emmarcat al llibre Cuando las películas votan (2013).

T’animes a reviure La guerra de les galàxies sota el seu filtre?

Marta Pastor Borràs