Pirates del Pacífic

L’any 1892 Kennedy Laurie Dickson va inventar el Kinetògraf amb l’ajuda de Thomas Edison, la primera càmera capaç de gravar vídeo. Thomas Edison, famós per l’apropiació indeguda de patents, va patentar el Kinetògraf, i veient que hi podia fer un bon negoci, cap l’any 1907 totes les patents d’aparells de captura i reproducció de vídeo eren de la seva propietat.

Diverses persones van veure que el monopoli d’Edison, que era totalment legal, constituïa una trava pel negoci de la producció de pel·lícules i van començar a fer servir material filmogràfic de manera pirata, intentant evitar les demandes d’Edison. Per aconseguir fugir de l’abast de les demandes van situar el seu negoci el més a l’oest dels Estats Units que van poder, ja que Edison vivia a Nova York, en ciutats que ara anomenem Los Angeles o San Francisco. Aquests pirates van seguir eludint la llei produint pel·lícules amb material patentat fins que l’any 1915 es va aprovar la llei antitrust de Sherman, abolint el monopoli d’Edison.

Podríem dir que aquells individus van ser els primers pirates de la propietat intel·lectual, els seus noms romandran per sempre més en la història encara que avui en dia els coneguem per altres motius. Aquells homes es deien William Fox (20th Century Fox), Harry M. Warner (Warner Brothers), Marcus Loew (Metro-Goldwin-Mayer), Jesse Lasky i Adolph Zukor (Paramount Pictures). Així va néixer Hollywood.

Aquells homes van lluitar més d’una dècada contra una llei que creien injusta. Ho van fer per raons econòmiques, és cert, però al cap i a la fi s’hi van oposar i van fer el que creien que seria més beneficiós per l’industria. I si ells ho van fer, per què no ho podem fer nosaltres?

Paul Charbonneau

@ErCharbo